Wanneer je gaat drummen is het natuurlijk ook belangrijk om dat wat je leert goed te oefenen. Waarschijnlijk zal je als fanatiek drummer ook zelf een drumstel aanschaffen. Op onze sites staat een hoop advies voor wanneer je een drumstel gaat aanschaffen. Waar je natuurlijk ook over na dient te denken is het geluid wat je zal gaan produceren wanneer je thuis op een drumstel gaat spelen. Niet iedereen is hier van gediend, niet alleen je huisgenoten kunnen hier hinder van ondervinden maar je kunt ook geluidsoverlast veroorzaken bij de (directe) buren. Hoe ga je hier mee om en hoe kun je er voor zorgen dat je het geluid zo veel mogelijk beperkt? Dat bespreken we in dit artikel.
Afspraken maken
Natuurlijk is het eerste wat je kunt doen om overlast in te perken het maken van goede afspraken. Spreek met je huisgenoten en buren af wanneer en hoe lang je gaat spelen. Wie weet houden ze van uitslapen in het weekend en kun je gerust om 22.00 uur ’s avonds dus nog een kwartiertje drummen. Spreek vaste tijden af, wanneer iedereen weet wanneer je gaat spelen kan hier rekening mee worden gehouden en is de irritatie ook niet zo hoog. Daarnaast is het belangrijk om ook af te spreken af en toe eens te overleggen of de afspraken zo nog goed gaan. Liever dat je in samenspraak tot een oplossing komt dan dat je hier ruzie over hebt.
Professionele cabine
Wanneer je echt wilt dat niemand last heeft van je drumhobby is het mogelijk een professionele drumcabine aan te schaffen.Dit zijn losstaande geluidsdichte cabine’s zoals de hiernaast afgebeelde Esmono cabine. Dergelijke cabines zijn geluidsisolerend en kun je laten bouwen in je woning. Op die manier hebben de buren er nagenoeg geen last van wanneer je je gang gaat op je drumstel. De studio’s zijn niet alleen handig om geluid binnen te houden maar ook om buiten te houden. Deze zijn dan ook een prima oplossing wanneer je goede geluidsopname’s wilt maken. Wanneer je in een band speelt kun je overwegen een grotere geluidsdichte cabine aan de schaffen welke je als oefenruimte kunt gebruiken.
Isoleren van de ruimte
Natuurlijk hoef je niet per sé zelf een professionele drumcabine aan te schaffen, je kunt ook zelf aan de slag gaan met het isoleren van de kamer welke je wilt gebruiken als oefenruimte. Helaas is het zo simpel nog niet om écht alle geluid bij te houden. Er zijn wel enkele aanpassingen die je kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld al beginnen met het aanbrengen van geluiddempende materialen. Denk hierbij aan het neerleggen van tapijt, ophangen van gordijnen en het plaatsen van noppenschuim. Wanneer de kamer echt essentiële problemen heeft wat betreft isolatie, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld voorzetwanden te gebruiken of goede isolatie toe te voegen aan de huidige spouwruimte.
Rubberen matten
Door rubberen matten onder het drumstel te plaatsen zorg je voor een akoestische ontkoppeling. Om er voor te zorgen dat je drums er niet voor zorgen dat de hele vloer gaat trillen, en zo het geluid weer doorgeeft, kun je er voor zorgen dat je rubberen matten onder het drumstel hebt liggen. Niet alleen zorgen dergelijke matten ervoor dat je drumstel niet wegglijdt, het dempt ook het geluid wat normaal via de vloer doorgegeven zal worden. Door je drumstel op iets elastisch te zetten vangt dit het geluid op. Uiteraard heb je hier ook groot verschil in kwaliteit en naast de officiële rubberen matten heb je ook handige doe-het-zelvers die hier weer andere oplossingen voor vinden. Belangrijk is in ieder geval het direct contact tussen het drumstel en de vloer zo minimaal mogelijk te maken.
Mesh Heads ofwel gaasvellen
De balans vinden tussen helemaal opgaan in je drums en het netjes houden voor de buren is voor sommigen moeilijk te vinden. Je kunt zachter gaan spelen maar je kunt er ook voor zorgen dat je even hard op je drumstel kan slaan terwijl het geluid wat je maakt minder hard wordt. Dit kan door middel van gaasvellen, ook wel mesh heads genoemd. Deze kunnen zelfs het volume van je drumstel met 70% reduceren. Het zijn eigenlijk geen drumvellen maar eerder een stuk gaas welke je spant op bijvoorbeeld de snare drum. Je kunt de spanning van de gaasvellen ook aanpassen zodat je kunt zorgen voor een optimaal speelgevoel, zo hoef je dus niets in te leveren op je activiteit. Of je kiest natuurlijk voor vellen zoals de Remo Silenstrokes.