7 tips voor het opzetten van je drumstel

Voor veel drummers is het goed opzetten van je drumstel eigenlijk nog best een uitdaging, terwijl het goed neerzetten van je spullen een grote uitwerking op je houding en zo ook op je drumspel heeft!

Een aantal punten die van belang zijn en/of vaak misgaan bespreken we in de volgende tips.

  1. Begin bij het opzetten van je drumstel met: je KRUK. Als je de plek hebt gekozen waar je je drumstel neer gaat zetten, begin dan allereerst met de drumkruk. Als je je drumkruk neerzet en er op gaat zitten, kun je aan je voeten zien waar de meest natuurlijke plek is voor je pedalen.
  2. Als je pedalen op de plek van je voeten staan, komt uiteraard tussen je benen de snare. Behandel deze ook als het center van je drumstel. De snare met aan weerskanten je pedalen, symmetrisch in een ‘V’ opstelling. Ga niet teveel met je hihat lopen zeulen, deze naar voren halen zorgt ervoor dat je niet meer recht zit. Dan draai je met je kruk en lichaam naar links, weg van de floortom(s) en beland je in een scheve positie. De floortoms raken wordt dan een rugbreker!
  3. Afstand van je kruk is belangrijker dan soms gedacht wordt. Zithouding is erg belangrijk om  ontspannen te kunnen drummen, het speelt soepeler, makkelijker en snelheid is langer vol te houden. De kniehoek groter dan 90º wordt al ideaal gezien, zo hebben je spieren genoeg ruimte en ontspanning om hun werk te doen.
  4. Krukhoogte ook erg belangrijk, je heupen niet lager dan je knieen wordt aangeraden, anders belast het gewicht van je benen teveel je onderrug.
  5. De hangende toms, op of boven de bassdrum, hangen naast elkaar op één lijn, bijna tegen elkaar aan. Zo zijn ze makkelijk te bereiken en met snelle stukken achter elkaar te spelen, je stokken moeten vanzelf met een ontspannen arm/handpositie goed op de toms terechtkomen. Op tweedehands advertenties zie je nog wel eens drumstellen met toms op de ‘Mickey Mouse oren’ positie, probeer dat in elk geval te voorkomen!
  6. De positie van de snare is ook een erg belangrijke voor je houding. Te hoog en je loopt kans op dat je je schouder optrekt, te ver weg en je armhoek wordt erg groot, dat soort dingen kunnen op ten duur zelfs tot blessures leiden! De hoogte kun je rond de hoogte van je navel zetten zonder dat je  onbedoeld rimshots slaat (op de rand van de snare), de afstand kun je afleiden uit waar je stok neerkomt wanneer je je bovenarm ontspannen langs je lichaam hebt hangen.
  7. Bekkens naar je toe kantelen kan de levensduur van je bekkens vergroten. Het brons van bekkens verwerkt de kracht van het slaan door te buigen. Als je ze kaarsrecht hangt en de stok rechter op de bekkens terecht komt, dan gaat de kracht niet naar beneden maar naar het midden van het bekken. Als het brons niet meer kan buigen, dan zal het breken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Drumsteladvies
Logo