De geschiedenis van het drumstel

Om terug te gaan naar het onstaan van het moderne drumstel zoals we hem kennen moeten we terug naar begin 20e eeuw.

Na de uitvinding van het bassdrumpedaal kreeg het drumstel zoals we hem nu kennen langzaamaan steeds meer vorm. De bassdrum en snare werden door één persoon bespeeld en op de bassdrum werden meer of minder persussie instrumenten en een enkel bekken gemonteerd.

Belangrijk is, de hihat of iets dat daar op lijkt, was er nog niet! Dat duurde nog een jaar of 10 voordat er iets in die richting te vinden was, ook de toms waren nog niet zoals we ze nu kennen!

Bassdrumpedaal

In 1909 vond Ludwig het bassdrumpedaal uit. Vanaf dat moment kon 1 persoon zowel de bassdrum als de snaredrum bespelen. In de jaren ervoor waren er wel al wat door drummers zelf in elkaar geknutselde, meestal van hout gemaakte, pedalen, maar die moesten na elke slag weer gereset worden.

Doordat orkesten rond die tijd ook steeds kleiner moesten worden om in theater orkestbakken te passen, was er geen plek meer voor 3 of meer drummend personeel. Voor 1909 waren er dus wel al drummers die oplossingen zochten, maar met de komst van het Ludwig pedaal werd er een nieuwe standaard gezet.

Onder het vilt van de klopper zat een cymbal striker, een metalen stuk dat een op de bassdrum gemonteerd bekken raakte. De hihat of iets dergelijks bestond nog niet, op deze manier werd een cymbal met de voet aangeslagen tegelijkertijd met de bassdrum. De andere voet deed dan meestal ook nog niets.

Snaredrum

De snaredrum is een veel ouder instrument, al in de middeleeuwen werd al een dergelijke trommel gebruikt; de tabor. Deze werd in de hand gehouden of aan de schouder gehangen en met 1 stok bespeeld, vaak in een oorlogse situatie samen met een blaasinstrument. In de 19e eeuw werd de snare steeds moderner, en met een beter stemmechaniek en spanranden onwikkelde de snare zich na 1900 naar een makkelijker stembare trommel.

In 1898 werd het verstelbare snarestatief uitgevonden, slechts een paar jaar voor het bassdrumpedaal. Deze twee samen zijn de grondlegger geweest van het moderne drumstel, met het pedaal en het statief konden ze door een persoon bespeeld worden en de ontwikkeling in werk zetten naar het moderne drumstel.

De snare werd in meer dan de helft van de 20e eeuw nog altijd heel veel in een hoek opgesteld. De door de traditionele positie van de snare in militaire gebruiken heeft ook gezorgd dat de traditional grip lange tijd als standaard gezien werd voor de linkerhand (voor rechtshandige drummers). Doordat de trommel die om te kunnen lopen scheef hangt, moet de hoek overwonnen worden. Drummers van rond 1900 en later zijn dit blijven doen, in de loop van de 20e eeuw is dit steeds minder vanzelfsprekend geworden en wordt matched grip een stuk meer gebruikt.

Geschiedenis 2

Volgende keer in Drumstelgeschiedenis – Deel 2; de hihat, de toms en drumvellen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Drumsteladvies
Logo