Resumé
Advies over drumstellen, bekkens, drumvellen en andere drumspullen verzameld over de hele website nog even op een rijtje gezet.
Lees de bijbehorende artikels nog eens goed door voor verdere informatie!
Beginnersdrumstel advies
Merken
Blijf bij de grote A-merken! Dus niet per se bij het merk van je favoriete drummer, maar bij de A-merken heb je wel instapmodellen van degelijke bouwkwaliteit. En dan gaat het bij dit budget vooral om de hardware, het is fijn als je drumstel niet binnen een half jaar in elkaar zakt!
Als je pech hebt, is goedkoop alsnog duurkoop. Dus wanneer je budget het niet toelaat om een A-merk nieuw te kopen, kijk dan tweedehands, dan ben je beter af dan een nieuw B-merk.
Maten en setup
Drumstellen kun je in verschillende maten krijgen, dit is afhankelijk van wat je wil en deels van het tijdperk. Kijk ook eens bij onderdelen voor alle benamingen.
Drumstelmaten worden in ” (inch) aangegeven en niet in centimeters. Het meest standaard is 5 delig (als in 5 trommels) met tegenwoordig als standaard maten 22″ bassdrum, 14″ snare en 10″, 12″ toms en 14″ floortom, dit staat ook wel bekend als ‘Fusion’ maten. Een andere standaard is 22″, 14″, 12″ ,13″ en 16″, ook 5 delig, bekend als de ‘Rock’ maten, al zie je deze steeds minder. Deze benamingen lijken te wijzen op een muziekstijl, maar dat klopt eigenlijk niet, de standaard maten van een drumstel zijn in de geschiedenis vaker anders geworden. In de jaren 60/70 waren de bassdrums vaak groter maar ondieper en de toms zijn een tijd lang veel dieper geweest.
Dus het betekent verder niet dat het per se beter of minder geschikt is voor de ene of andere muziekstijl. Toch zijn hier soms wel verschillen in, zo wordt ‘Jazz’ vaker gespeeld op een drumstel met wat kleinere maten, bijvoorbeeld 18″ bass, 14″ snare, 8″, 10″ toms en 14″ floortom.
Voor kinderen is het soms verstandig te kiezen voor een kleinere bassdrum, van 20″ in plaats van 22″. Dan komen de toms die op de bassdrum zitten ook een stuk lager te hangen en hangen ze niet te hoog. Ook voor volwassenen kan 20″ een prima keus zijn, velen denken dat deze maat minder hard, diep of noem maar op gaan, maar er zijn genoeg harde bands waar drummers met kleinere bassdrum(s) spelen.
Natuurlijk kun je meer of minder toms bij je drumstel hangen of twee bassdrums, maar dit kost weer meer geld. Geld dat wanneer je dit in een ‘standaard’ drumstel steekt, je een kwalitatief betere kit in huis neemt!
Er zijn een heleboel drummers met dubbelbass (2 bassdrums), 10 bekkens en 5 toms, maar ook een heleboel drummers die 4 delig gaan met 1 snare, 2 toms, 1 bass en 3 bekkens.
De drummer maakt het drumstel, het drumstel maakt niet de drummer!
Bekken advies
In de middenklasse vind je dus van alles, B8 bekkens die wellicht wat meer bewerking gekregen hebben en B20 die minder bewerking gehad hebben.
Bij bekkens gaat het eigenlijk het meeste op ‘kopen met de beurs én de oren’, kijk wat binnen je budget past en ga naar een drumwinkel met veel keus goed luisteren en testen! Verschillende series van verschillend materiaal, verschillende bewerking, verschillend gewicht, dikte en afwerking. Zoveel factoren die alleen je oren kunnen beoordelen wat je daar nou eigenlijk van vindt.
Hardware advies
Bassdrumpedaal advies
Blijf wederom bij de A-merken, deze gebruiken hun ervaring en functies van duurdere pedalen in versimpelde vorm bij hun goedkopere pedalen. Kies een stevig pedaal met stabiliteit, dat komt het speelgevoel ten goede en het pedaal gaat een stuk langer mee. Vanaf 50 á 60 euro beginnen de bodemplaten en dubbele kettingen te verschijnen. Wil je een dubbelbass pedaal, zie je dit vanaf de 150 á 175 euro.
Statieven advies
Neem statieven die dubbelbenig en zwaar genoeg zijn, zodat ze niet omvallen en je drumspullen de grond op smijten. Ook bij drumkrukken is het belangrijk dat de hoogte goed instelbaar is en dat de schroef die de kruk op hoogte moet houden dat ook aankan. Een hihat statief moet het top bekken wel omhoog krijgen en het voetpedaal moet lekker soepel voelen.
Drumstokken advies
Welk merk je moet kiezen is vaak een kwestie van voorkeur, kijken wat bij je past, kleine handen een wat kleinere stok, lichte muziek een wat lichtere stok enz., maar ook een kwestie van uitproberen. Gezien de persoonlijke voorkeur betekent het niet dat harde muziek met een dikkere/zwaardere stok en lichtere muziek met een dunnere/lichtere stok gespeeld zou moeten worden, het is helemaal wat je zelf fijn vindt.
Begin met een veel gebruikte standaard stok zoals de 5A, probeer als je er behoefte aan hebt ook eens een andere maat en kijk wat je er van vindt.
Met zwaardere drumstokken en stokken van kunststof die minder ‘meegeven’, krijgen je bekkens en vellen het mogelijk zwaarder te verduren. Stokken zijn goedkoper dan bekkens, dus duurzaamheid is niet altijd alles!
Vellen advies
Deze informatie is puur om je op weg te helpen, er zijn veel te veel verschillende vellen om een compleet beeld te geven op een website. Gebruik deze informatie om een beeld te vormen, maar ben niet bang om te experimenteren!
Bij net als een boel andere drumspullen hebben drummers vaak een voorkeur voor het ene of het andere merk, omdat ze misschien nooit wat anders geprobeerd hebben of helemaal overtuigd zijn dat dat bepaalde merk helemaal zijn sound is. Neem al het advies ter harte maar experimenteer en bepaal wat jouw sound is, en laat anderen ook hun eigen sound vinden!