Drumhardware kopen

Simpel gezegd hardware omvat alles wat niet onder trommels of bekkens valt. Het zijn de statieven voor de bekkens en de snare, de ophanging van de toms, bassdrumpedaal, hihatstatief enz.

Het is daarom een erg belangrijke factor bij drumstellen om goed stevige en soepele hardware te hebben.

Bij goedkope drumstellen is dit dan ook hetgeen dat als eerst niet meer voldoet. De toms blijven niet meer hangen, de snare zakt steeds naar beneden en je kruk blijft niet meer op hoogte.

Bassdrumpedaal

Een goed bassdrumpedaal is heel belangrijk om lekker te kunnen drummen. Dure pedalen hebben heel veel instelmogelijkheden, lopen zeer soepel door gebruik van goede materialen, zoals de kogellagers, en zijn van stevige bouwkwaliteit. Bij goedkopere pedalen lever je een of meer van deze eigenschappen in.

Drumpedalen werken met een kunststof strap, ketting (enkel of dubbel), of een direct drive (een vast metalen staafje). Het meest gangbare is met een ketting, deze kan enkel zijn maar bij de duurdere is het een dubbele voor extra stabiliteit. Stabiliteit is een belangrijke factor, goedkope pedalen hebben ook vaak geen vaste bodemplaat, maar 2 stangetjes. Een bodemplaat betekent meer stabiliteit en een fijner speelgevoel. Direct drive vindt je pas in het hogere segment. Kiezen voor een ketting of een strap is puur een keuze op gevoel. Test verschillende pedalen in de drumwinkel en probeer te voelen wat je fijner vindt.

Advies

Blijf wederom bij de A-merken, deze gebruiken hun ervaring en functies van duurdere pedalen in versimpelde vorm bij hun goedkopere pedalen. Kies een stevig pedaal met stabiliteit, dat komt het speelgevoel ten goede en het pedaal gaat een stuk langer mee. Vanaf 50 á 60 euro beginnen de bodemplaten en dubbele kettingen te verschijnen. Wil je een dubbelbass pedaal, zie je dit vanaf de 150 á 175 euro.

Statieven

Bij statieven, of het nou voor bekkens, je snare of hihat is, is het het belangrijkste dat ze stevig blijven staan. Daarnaast is het soepel kunnen instellen, zodat je je bekkens ook precies zo kunt hangen als je wil een pré.
Statieven vind je in enkel- en dubbelbenige varianten, de dubbelbenige zijn een stuk steviger en zwaarder waardoor ze stabieler blijven staan, niet gaan lopen en niet gewoonweg omvallen.

Het voordeel van enkelbenige statieven is dat ze een stuk lichter zijn om te vervoeren. Bij een hihat statief speelt ook nog mee dat deze wel je hihat top-bekken omhoog moet kunnen krijgen, hele goedkope statieven hebben daar nog wel eens moeite mee. Er zit een veer in die bij de iets betere statieven in te stellen is, meestal met een plastic draaiknop die boven het voetpedaal te vinden is. Sommige drummers kiezen liever voor een drumrek waar alle toms, bekkens en hardware aan opgehangen worden.

Advies

Neem statieven die dubbelbenig en zwaar genoeg zijn, zodat ze niet omvallen en je drumspullen de grond op smijten. Ook bij drumkrukken is het belangrijk dat de hoogte goed instelbaar is en dat de schroef die de kruk op hoogte moet houden dat ook aankan. Een hihat statief moet het top bekken wel omhoog krijgen en het voetpedaal moet lekker soepel voelen.

Drumsteladvies
Logo