Beginners drumstel kopen
De term ‘beginnersdrumstel’ wil niet per se zeggen dat het drumstel alleen bedoeld is voor beginners. Ook mensen die al langer drummen maar minder kunnen of willen uitgeven aan deze dure hobby kunnen hier prima mee uit de voeten.
Betekenis beginners drumstel
Allereerst; wat is nou eigenlijk het verschil tussen een beginnersdrumstel en duurdere drumstellen? Eigenlijk is dit in twee dingen te zeggen:
Materiaal
De kwaliteit van het gebruikte materiaal maakt veel verschil. De trommels van een drumstel zijn gemaakt van hout, opgebouwd uit meerdere lagen van hetzelfde of een combinatie van verschillende soorten hout (al is de snaredrum ook vaak van metaal). In duurdere drumstellen wordt hout gebruikt met een mooie klankkleur, deze houtsoorten zijn een stuk duurder. De goedkopere houtsoorten klinken weer minder goed, maar zijn daardoor wel fijner voor de beurs. Buiten het hout hebben ook dingen als de spanranden die de vellen op de trommel houden veel invloed op het geluid, lichtere geperste spanranden klinken anders dan zwaardere gegoten spanranden of spanranden van hout.
Hardware kwaliteit is iets dat een groot verschil kan maken in duurzaamheid, als na een half jaar de toms op half zes hangen en je snarestatief in elkaar zakt, is het zonde geld geweest.
Afwerking
Aan de afwerking van duurdere drumstellen in fabrieken of zelfs van handgemaakte drumstellen wordt veel meer aandacht besteed dan bij de goedkopere.
Bij goedkopere drumstellen zijn de randen niet altijd helemaal recht of soms zelfs de trommel niet eens 100% rond. Er kunnen kieren tussen de houtlagen zitten of ze sluiten niet eens aan.
Goedkopere drumstellen worden meestal in Azië gemaakt, al worden steeds meer duurdere ook daar gemaakt maar met meer kwaliteitscontrole.
Het is makkelijk te onderschatten wat de invloed hier allemaal van is, maar wanneer je twee snaredrums, van hout of metaal, van een groot prijsverschil naast elkaar hoort is het heel erg duidelijk te merken.
Ook bij het stemmen van de vellen merk je dat het bij een goed drumstel ineens een stuk makkelijker kan zijn.
Maar wat heb je nu eigenlijk nodig?
Het doel van het drumstel hangt in die zin samen met het budget. Maakt het nou zoveel uit of de trommel niet 100% rond, of de spanrand van mindere kwaliteit is?
Als je het drumstel nodig hebt om thuis lekker te oefenen en beter te willen worden, dan kan dat prima op een beginnersdrumstel. Leg er een paar goede drumvellen op en het klinkt goed genoeg om een lekker potje te drummen en te oefenen om beter te worden!
Advies
Merken
Blijf bij de grote A-merken! Dus niet per se bij het merk van je favoriete drummer, maar bij de A-merken heb je wel instapmodellen van degelijke bouwkwaliteit. En dan gaat het bij dit budget vooral om de hardware, het is fijn als je drumstel niet binnen een half jaar in elkaar zakt!
Als je pech hebt, is goedkoop alsnog duurkoop. Dus wanneer je budget het niet toelaat om een A-merk nieuw te kopen, kijk dan tweedehands, dan ben je beter af dan een nieuw B-merk.
Maten en setup
Drumstellen kun je in verschillende maten krijgen, dit is afhankelijk van wat je wil en deels van het tijdperk. Kijk ook eens bij onderdelen voor alle benamingen.
Drumstelmaten worden in ” (inch) aangegeven en niet in centimeters. Het meest standaard is 5 delig (als in 5 trommels) met tegenwoordig als standaard maten 22″ bassdrum, 14″ snare en 10″, 12″ toms en 14″ floortom, dit staat ook wel bekend als ‘Fusion’ maten. Een andere standaard is 22″, 14″, 12″ ,13″ en 16″, ook 5 delig, bekend als de ‘Rock’ maten, al zie je deze steeds minder. Deze benamingen lijken te wijzen op een muziekstijl, maar dat klopt eigenlijk niet, de standaard maten van een drumstel zijn in de geschiedenis vaker anders geworden. In de jaren 60/70 waren de bassdrums vaak groter maar ondieper en de toms zijn een tijd lang veel dieper geweest.
Dus het betekent verder niet dat het per se beter of minder geschikt is voor de ene of andere muziekstijl. Toch zijn hier soms wel verschillen in, zo wordt ‘Jazz’ vaker gespeeld op een drumstel met wat kleinere maten, bijvoorbeeld 18″ bass, 14″ snare, 8″, 10″ toms en 14″ floortom.
Voor kinderen is het soms verstandig te kiezen voor een kleinere bassdrum, van 20″ in plaats van 22″. Dan komen de toms die op de bassdrum zitten ook een stuk lager en hangen ze niet te hoog. Ook voor volwassenen kan 20″ een prima keus zijn, velen denken dat deze maat minder hard, diep of noem maar op gaan, maar er zijn genoeg harde bands waar drummers met kleinere bassdrum(s) spelen.Natuurlijk kun je meer of minder toms bij je drumstel hangen of twee bassdrums, maar dit kost weer meer geld. Geld dat wanneer je dit in een ‘standaard’ drumstel steekt, je een kwalitatief betere kit in huis neemt!
Er zijn een heleboel drummers met dubbelbass (2 bassdrums), 10 bekkens en 5 toms, maar ook een heleboel drummers die 4 delig gaan met 1 snare, 2 toms, 1 bass en 3 bekkens.