Bekkens

Bekkens kopen

Wanneer je besluit nieuwe bekkens te kopen, is het handig om wat meer over bekkens te weten. Bekkens worden gemaakt van brons. Brons is een legering (combinatie) tussen de metalen koper en tin.

De verdeling van koper en tin in het brons bepaald in grote mate de klankkleur van het bekken.

Type bekkens

Er zijn een aantal verschillende type bekkens. Voor een overzicht hiervan en van andere onderdelen van het drumstel zie de pagina onderdelen.

Goedkope beginner bekkens

Goedkope bekkens (en ook speelgoedbekkens) worden gemaakt van Brass (messing), een legering van meestal 63% koper en 37% zink.
Het gebruik van messing in plaats van brons is een stuk goedkoper, maar heeft een grote invloed op de klank en is eigenlijk niet goed te noemen. Buiten dat is messing niet berekend op de krachten die door het drummen erop losgelaten worden, ze zullen dan ook snel deuken en scheuren waarna je weer nieuwe bekkens zult moeten gaan kopen.

Van degelijke beginner tot middenklassers en professionele bekkens

Bekkens van een wat betere kwaliteit zijn gemaakt van B8 of B20, al zitten daar nog stappen tussen in de legeringen die gebruikt worden door verschillende fabrikanten.
Zoals B10, B12 en eigen benamingen die de fabrikanten eraan gegeven hebben voor een legering.

B20 Brons (Bell brons)

Dit brons is 80% koper en 20% tin. Vaak wordt dit al het professionele bekkenbrons gezien, en tot op zekere hoogte klopt dit wel. B20 heeft een groot frequentiebereik die door de bekkensmit/bekkenfabrikant gestuurd kan worden door het te bewerken.

Het brons wordt in de uiteindelijke vorm gegoten, meestal in het geval van B20 door de fabrikant zelf die soms zo hun geheime recepten hanteren. Professionele bekkens worden handmatig of lasergestuurd gehamerd en geschoren dat allemaal heeft een grote invloed. B20 brons heeft ook meer complexere bewerkingen nodig om het te verwerken tot het uiteindelijke bekken. Al dit extra werk betekend naast de goede klank ook een hogere prijs.

B8 Brons

Dit brons is 92% koper en 8% tin. Dit wordt vaak als de middenklasser bekkenbrons gezien, met de heldere en de soms als lichtelijk blikkerige omschreven klank zijn ze minder veelzijdig in hun frequentiebereik en wat hoe eindproduct klinkt.

Vaak wordt er gedacht dat de goedkopere bekkens geperst worden in plaats van gegoten, doordat het gebruikte brons ook wel ‘sheet-bronze’ genoemd wordt, maar dat is niet helemaal juist. Deze bekkens worden buiten de bekkenfabrieken door externe bedrijven gegoten en dit wordt in grote platen ingekocht door de fabrikant. Daar worden de individuele bekkens uit geperst (bij de goedkopere inclusief nep hamer slagen), terwijl de B20 per stuk in de vorm gegoten worden door de fabrikant zelf.

Toch worden er ook professionele bekkens gemaakt van B8 brons, vooral het merk Paiste heeft een goede naam hierin, door het intensief bewerken van hun topserie B8 bekkens (waardoor ze alsnog even duur zijn als B20 bekkens) van dit brons krijgen de ze een andere klank dan de ‘gewone’ B8 en de B20 bekkens waar veel drummers van houden.

Advies

In de middenklasse vind je dus van alles, B8 bekkens die wellicht wat meer bewerking gekregen hebben en B20 die minder bewerking gehad hebben.

Bij bekkens gaat het eigenlijk het meeste op ‘kopen met de beurs én de oren’, kijk wat binnen je budget past en ga naar een drumwinkel met veel keus goed luisteren en testen! Verschillende series van verschillend materiaal, verschillende bewerking, verschillend gewicht, dikte en  afwerking. Zoveel factoren die alleen je oren kunnen beoordelen wat je daar nou eigenlijk van vindt.

Misvattingen over bekkens

Het merk doet er toe

Nee, net zoals bij drumstellen makken alle grote merken instap modellen en professionele modellen. Het is vaak een gevoels-voorkeur voor welk merk je gaat of dat je wel of niet merken door elkaar gebruikt, wat prima kan. Het type bepaald de klank meer dan het merk, er zijn type bekkens van verschillende merken die een vergelijkbare klankkleur hebben.

Dikkere bekkens gaan langer mee/zijn steviger/kun je harder op slaan

Nee, bekkens kunnen de krachten van het drummen aan omdat ze flexibel zijn, dikkere bekkens zijn minder flexibel en kunnen daardoor juist sneller scheuren! Laat je dan ook niet leiden door het naampje dat de fabrikant er aan gegeven heeft zoals Rock bekkens alsof ze voor hardere muziek zijn!

Vaak bekkens kapot slaan ligt niet aan jezelf

Nee, in de meeste gevallen ligt het aan jezelf als het je vaak gebeurd dat je bekkens kapot slaat. Ook bij bekkens is het belangrijk dat je weet hoever je kunt gaan en met een goede techniek er uithaalt wat erin zit. Er op los rammen is zonde van het bekken en van je beurs!

Natuurlijk kan het gebeuren dat het echt wel aan je nieuwe bekken ligt, gelukkig kun je dan met garantie vaak bij de winkel/fabrikant aankloppen.

Drumsteladvies
Logo