Elektrisch drumstel kopen

  • Elektrisch drumstel kopen

Elektrisch drumstel kopen | Yamaha DTX900kEen elektrisch drumstel kopen kan een goed alternatief zijn voor een acoustisch drumstel. Vooral wanneer er niet zoveel geluid gemaakt kan worden, kan een elektrisch drumstel uitkomst bieden.

  • Wat zijn de opties bij
    elektrische drumstellen

Net als bij acoustische drums, zijn er A-merken, van deze merken mag je kwaliteit verwachten. De kwaliteit zit hem dan in een paar dingen; de drummodule (de computer waar de geluiden uit komen), de drumpads (de ‘trommels’ en ‘bekkens’) en de bouwkwaliteit.
Bij hele goedkope elektrische drumstellen gaat het meestal al snel mis, de pads gaan bijvoorbeeld kapot of blijven niet meer goed hangen.

Elektrisch drumstel kopenElektrisch drumstel kopenElektrisch drumstel kopen

De A-merken bieden wat meer zekerheid, je kunt ervan op aan dat de bouwkwaliteit wel goed zit, de drumgeluiden prima zijn en de pads fijn aanvoelen.

 

Elektrisch drumstel kopen

Yamaha DTX drumpad

Er zijn verschillende soorten drumpads die je tegen kunt komen bij elektrische drumstellen. Rubber pads en mesh-heads zijn de meest bekende, mesh-heads zijn van een heel fijn ‘hor’ achtig materiaal gemaakt. De verschillende merken hebben tegenwoordig ook pads ontwikkeld van ander materiaal dat alleen bij dat specifieke merk te krijgen is, zoals de Yamaha DTX pads, van een soort stevig schuimig materiaal.
Het verschil waar het dan om gaat is speelgevoel, en dan vooral ten opzichte van echte drums. Een snarevel van een echte snare is meestal vrij strak gespannen, dat betekend dat de drumstok wat harder terugstuitert dan bij een losser vel van een floortom. Bij een elektrisch drumstel proberen ze het stuiteren en gevoel van een echt drumstel na te maken, de verschillende pads voelen dan ook anders aan. Een rubbere pad stuitert iets minder hard dan een echte snare, maar een mesh-head stuitert weer harder terug, wat ook niet altijd fijn is.

Elektrisch drumstel kopen

Plastic bassdrumpedaal

Een ander belangrijk verschil is de hardware. Bij de meeste drumstellen zit (of moet je die nog kopen) een echt bassdrumpedaal, bij de goedkoopste zitten soms plastic ‘pedalen’. Het voordeel van een echt bassdrumpedaal is dan ook dat het meer aanvoelt als een echt drumstel, je kunt dan goed je bassdrumtechniek oefenen (belangrijk!).
Ook de hihat kan hierin verschillen, bij veel drumstellen zit geen echt statief, maar een vaste pad als hihat bekken en een los voet pedaaltje. Dat is een stuk minder erg dan bij een bassdrumpedaal. De duurdere elektrische drumstellen hebben wel echte statieven, met een bewegende hihat, dat geeft een wat echter gevoel, maar is stukken duurder.

 

Elektrisch drumstel kopen | AlesisDM10

  • Lekker stil?

De meeste mensen kiezen ervoor een elektrisch drumstel te kopen vanwege het geluid, zodat ze de hele dag, op elk moment kunnen gaan drummen, zonder iemand tot last te zijn.
Soms valt dat ook bij een elektrisch drumstel best een beetje tegen!
De verschillende soorten pads zijn niet allemaal even stil, dus constant is er getik te horen, en het bassdrumpedaal kan behoorlijk door de vloer doordreunen. Ten opzichte van een echt drumstel is dit natuurlijk wel veel makkelijker op te lossen, door bijvoorbeeld wat dempend materiaal onder het elektrisch drumstel te leggen kun je al een hoop gedreun wegnemen.

Elektrisch drumstel kopen | RolandVDrum

Meshhead van Roland

Het beste is dan ook om naar een goede drumwinkel te gaan waar elektrische drumstellen opgebouwd staan en je ze mag uitproberen. Probeer in de winkel de verschillende soorten pads uit en kijk welke je het fijnst vindt, maar let op dat het makkelijker stuiteren van mesh-heads niet per se een voordeel hoeft te zijn. Als je hieraan gewend raakt en je gaat eens achter een acoustisch drumstel zitten, dan kun je er achter kunnen komen dat dat ineens toch wat tegenvalt. De keuze voor het type drumpad is wederom een persoonlijke voorkeur, maar houd dat wel in je achterhoofd bij je keuze.
Vanaf een 500-600 euro kun je bij deze A-merken een elektrisch drumstel kopen, onder die prijsklasse zit materiaal van B-merken dat echt stukken minder is. Vanaf een 1000-1500 euro kom je de echte hihat statieven tegen en de geluiden worden steeds beter en beter. De topseries hebben de afgelopen jaren steeds meer sample (geluiden van echte drums) gekeregen, de wat lagere series hebben nog altijd vanuit de synthesizer hoek gegenereerde geluiden.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Google PlusCheck Our Feed
 

Blogposts